Koolmonoxidevergiftiging

CO2Nog elk jaar overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden gastoestel én te weinig ventilatie. Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: u proeft of ruikt het niet. Voor u het weet bent u bewusteloos.  

Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen uw vitale organen (hart, lever, hersenen) te weinig zuurstof.  En wat kunt u het beste doen?

Hoe herkent u een koolmonoxidevergiftiging?

  • De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid.
  • Ook kunt u zich verward en/of slaperig voelen en krijgt u een versnelde hartslag.

Wat moet u doen bij koolmonoxidevergiftiging?

  • Zet ramen en deuren wijd open en schakel het toestel uit.
  • Haal het eventuele slachtoffer uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht.
  • Waarschuw een arts.

Waar moet u op letten?

Of u nu een geiser, cv of gaskachel heeft: om het aardgas te kunnen verbranden, is zuurstof  nodig. Is er te weinig zuurstof, dan is de verbranding niet volledig en vormt er zich koolmonoxide. Wanneer moet u zich ongerust maken?

  • De vlam in het gastoestel is oranje in plaats van blauw en hoger dan normaal.
  • De vrijkomende waterdamp verdwijnt niet via de afvoer, waardoor de ramen beslaan. 

Tip:

Zorg voor voldoende ventilatie. Tegenwoordig zijn veel woningen heel goed geïsoleerd. Daardoor is er bijna geen natuurlijke ventilatie meer via kieren en gaten. Heeft u een centraal afzuigsysteem? Sluit dan nooit de luchtaan- en afvoer af. Ook niet in een zeer koude winter.

 

Handige tips

Prikbord

Beste leden, a.s. woensdag 17 maart 2021 is de ALV. Deze wordt ook weer online gehouden ivm Covid-19. De agenda, stukken en Teams link zijn te vinden in de nieuwsbrief die 3 maart is uitgegaan.

Als u nog vragen heeft kunt u contact met het bestuur opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Mvg
Het Bestuur

Adres

Koninklijke Nederlandse vereniging EHBO afd. Deventer
Enkstraat 60, 7413 TR Deventer
Postbus 146 / 7400 AC
Meer contact gegevens..