• Hulp bij een evenement

  Hulp bij een evenement

  EHBO vereniging Deventer heeft een actieve evenementenafdeling. Als u EHBO hulp bij een evenement wilt hebben, dan kunt u dit bij onze vereniging aanvragen. Lees Meer
 • Reanimatie / AED cursus

  Reanimatie / AED cursus

  Na 13 jaar ben ik gestopt met het plannen van de Reanimatie / AED cursussen. De planning wordt overgenomen door Dick en Joke Oudenampsen. Met vriendelijke groet,                     Dini Nieuwenhuis De EHBO vereniging Deventer is gecertificeerd en erkend door de Nederlandse Reanimatie raad. Deze raad heeft richtlijnen uitgevaardigd t.a.v. reanimatie voor hulpverleners. U kunt op de NRR site de richtlijnen vinden. Lees Meer
 • 1
 • 2

Even voorstellen

2013-08-16 jan zwiersWie: Jan Zwiers
Leeftijd: 91 jaar
EHBO-diploma: sinds 1958

 Erelid: sinds 1995
Jubileum: 55-jarig lidmaatschap 2013
Bestuurslid: ongeveer 40 jaar!
 

Op een zonnige vrijdagmiddag in augustus zijn we te gast bij Jan Zwiers. Dit 91-jarige erelid van onze vereniging, behaalde in 1958 op 36-jarige leeftijd zijn EHBO-diploma en is dit jaar al 55 jaar lid van de vereniging.

Jan vertelt in vogelvlucht over de oprichting van de Koninklijke EHBO-vereniging afdeling Deventer in 1938. Ook in de Tweede Wereldoorlog bleef de vereniging bestaan.

5 jarig bestaan 13 juni 1943Deze foto werd op 13 juni 1943 gemaakt ter ere van het 5 jarig bestaan van de vereniging.

Jan raakte in de jaren zeventig van de vorige eeuw betrokken bij het bestuur van de vereniging. Eerst als 2e penningmeester, maar na 3 maanden al als 1e penningmeester. Jan is bijna 40 jaar bestuurslid geweest. De vereniging is financieel goed gezond gebleven met Jan als penningmeester.

Toen Jan penningmeester werd, stonden er 300 mensen op de ledenlijst, waarvan er slechts 100 de contributie hadden betaald. Vanuit de Gasunie moesten 100 werknemers verplicht de basisopleiding EHBO volgen. Hierdoor nam het ledenaantal flink toe.

Jan vertelt met trots over de aankoop van het gebouw aan de Enkstraat en dat de hypotheek al snel werd afgelost. Ook werd er in 1975 een verwarmingsketel geïnstalleerd. Deze heeft nog tot 2010 gefunctioneerd! Het meubilair werd op een gegeven moment vernieuwd. Jan en Harry Vos werden getipt dat de school aan de Diepenveenseweg een veiling hield om van het oude meubilair af te komen. Hier komen onze huidige stoelen en tafels van het leslokaal nog vandaan.

22 feb 1984Ook de bestuurskamer op de 1e verdieping van het gebouw werd vernieuwd.

Deze foto werd gemaakt tijdens de ingebruikname van de bestuurskamer op 22 februari 1984.
Van links naar rechts: dhr. J.M. van der Leije, dhr. J. Zwiers, mw. D. van der Leije.

Uit betrouwbare bron vernam ik na afloop van het interview dat Jan van zijn vrouw niet mocht stoppen met de EHBO toen hij met de VUT ging. Hij zou zich dan toch maar gaan vervelen.

In die tijd gebeurde het dat EHBO'ers werden opgeroepen voor EHBO-dienst tijdens evenementen door middel van een kaart. Het wilde dan nog wel eens gebeuren dat moeder de vrouw wel eens een kaart met oproep voor EHBO-dienst in de kachel liet verdwijnen zodat de heren die dag niet weghoefden...

Jan Zwiers is in mei 2014 overleden.

Prikbord

De Basisopleiding tot EHBO-er wordt bij onze vereniging door gediplomeerde docenten van Het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad gegeven.

Afhankelijk van het aantal aanmedlingen voor een basisopleiding EHBO wordt er dit jaar een basisopleiding verzorgd.

Lees meer...

Adres

Koninklijke Nederlandse vereniging EHBO afd. Deventer
Enkstraat 60, 7413 TR Deventer
Postbus 146 / 7400 AC
Meer contact gegevens..